top of page

Момичета
Изложба на младите плевентски художници 2023
Художествена галерия Илия Бешков

Прехода от Момиче в Булка.

Композицията съдържа в себе си много от влеченията ми на едно място. Опитах да хармонизирам българската традиция, японското изкуство на оригамите и природните даденост около нас. Три неща, които не съм си и помисляла, че могат да се съчетават... но така се появиха в главата ми един ден... Тук са две керамични пластики свързани с жената и нейните различни периоди през житейския й път. С тях участвах в първата, но вярвам не и последната изложба на младите плевенски художници, която се проведе през 2023г.


"МОМИЧЕ"


Малкото момиче за мен е символ на чистота, надежда, стремеж... чрез оригами жерава имам желанието да засиля именно тази символика. Да даваме криле на малките, да вярваме в техните възможности, да подкрепяме техните стремежи

Малките момичета в старите български времена спадали към групата на т.нар. ПОДЕВКИ. Те обикновено сплитали косите си в две плитки, които в някои случаи преминавали в една обща свързана на тила.

Защото всички ние сме били малки момичета....


"БУЛКА"


Българското момиче в миналото е имало точно определен външен вид във всеки етап от своя живот. Тук основно наблягам на момините коси. Готовите за брак моми в различните краища на страната са имали специална прическа. Те се различавали със своите открити коси и многобройни плитки. "Лесата" била много разпространена прическа- косата се разделяла на прав път, като се захващали косите около него с вплитания. Плитките преминавали покрай ушите, по тила и накрая на гърба се събирали в обща плитка.

Жеравът пък се счита за символ на късмет и дълголетие. Свързва се още с верността, японският жерав прави двойка за цял живот. Самата аз от дете се заигравам с оригамите и ги намирам за цяло изкуство.

Галерия

bottom of page